Hantverket

Så gick beredningen av ylletyger till på 1700-talet. Den bästa beskrivningen av hantverket på svenska jag läst! Per Anders Fogelströms har gjort en grundlig research innan han skrev den skönlitterära boken, Vävarnas barn. Helge Skoog, uppläsare av boken fångar lyssnaren. De historiska bilderna hjälper dig att se hantverkarnas arbete. Du kommer garanterat att bli sugen på att läsa (eller lyssna) på hela boken för att få veta hur det går för Kardmästare Drake och lilla kardborrerensare Per.

Tvättmaskin- the Fulling machine
Tvättmaskin- the Fulling machine

 

Beredningsmaskinen -The Gig mill
Beredningsmaskinen -The Gig mill

 

The Teasel Feild, Plate XX111 George WalkerVi tvättar plädarna för att de blir starkare i vått tillstånd. Valktvättmaskinen -the Fulling machine valkar även ihop pläden på bredden, men behåller längden.

 

 

 

 

Beredningsmaskinen är täckt av naturliga kardborrar. Kardborrarnas vassa taggar drar ut ullfibern och gör vävnaderna ulliga, mjuka och fluffiga!

 

 

 

 

 

Att bereda ull med kardborrar är ett historiskt hantverk med anor från romartiden.

Här är en bild från ett kardborrefält i Yorkshire 1700-1800-tal. under hösten det andra året skördas kardborrarna.  Avkurna, omsorgsfullt torkade , och efter att ha fästs på långa pinnar, transporteras de bort för försäljning. Tillfälliga skjul uppfördes på kardborre- fälten för de anställda arbetarna, som inte sällan bildade mycket intressanta grupper. ”

 

The Preemer Boy. Preeming är driften av lossa, med hjälp av en järn-kam eller preem , The Preemer Boyflockar eller bitar av ull från kardborrar som nyligen använts ……… Två män i bakgrunden av bilden använder handkardor för att rugga ett ylletyg. ”

 

All beredning gjordes för hand. I slutet på 1700-talet kom den första mekaniska maskinen. Då fäste man flera handkardor utmed en trumma som roterade.

 

“Än idag  används ofta kardborrar för att rugga de bästa yllevävnaderna. Det finns ett behov av mycket fina beredningar, till exempel till biljarddukar har ingen maskin ännu kunnat matcha den milda åtgärd som görs av kardborreberedning.”Källa: http://clothtrade.co.uk