Om oss

Vi erbjuder närproducerade produkter av svensk ull till dig som är miljömedveten och klimatsmart!

Det anmärkningsvärda med svensk ull är att mycket av den slängs! Detta vill vi motverka och du hjälper oss genom att uppsatta våra produkter från noga utvalda gårdar och producenter som möter våra högt ställda krav på kvalitet och miljö.

Svensk Ullberedning startades 2010. Den huvudsakliga uppgiften var beredning av ylleplädar. 2016 såldes maskinerna för beredning till Väveriet i Bollnäs.

Om oss 2010 till 2016

-Tänk att vi fick besöka Sveriges riktiga ullberederi! Kommentaren fälls när torkställningen seglar upp i taket för att plädarna ska lufttorka. Tre damer har bilat från Stockholm, i den ulldoftande lokalen lyssnar de när jag visar mina maskiner och kardborrar.

– Så här ska det se ut! säger de. Stärkt av deras genuina intresse för verksamheten återgår jag till arbetet med hörselkåporna på.  Kanske kan jag efter tre år som lärling titulera mig Kardmästare!

Therése Marklund Kardmästare

Jag som driver företaget heter Therése Marklund.

Jag har arbetat som textillärare i 10 år. Min drivkraft ville få utlopp inom slöjdens fantastiska områden textil, färg och form! Jag letade efter ett företag som fortfarande drevs i Sverige. Befann mig i mellansverige och lärde mig mycket om mekaniska vävstolar och andra maskiner som är nödvändiga för en textilindustri.

Möjligheten till förvärvning dök upp i Norrland. Morjärvs ullspinneri som lagt ner garntillverkningen utförde fortfarande beredning av plädar! En tjänst som efterfrågas och kräver en mindre mängd maskiner. Första kontakten med Jakob Jönsson, Morjärv togs i augusti 2010. Samma höst i november var renoverade maskiner från både Morjärv och Klippan i full gång i Skellefteå.

Hundratals meter ullvävnad strömmar in och ut ur lokalen varje vecka. Sverige har många som bemästrar vävningen som hantverk, vilket vi ska vara mycket stolta över! Jag är ödmjuk inför uppgiften att få avsluta den långa process som för vissa vävare startar vid klippning av fåret och slutligen efter garnspinning och vävning resulterar i en pläd.

Följ oss på facebook och inspireras att väva i ull!

Morjärvs Ullspinneri

En vacker höstdag flyttades maskinerna för gott från Morjärvs ullspinneri.