Om svenskull.se 2025
Då maskinerna för ullberedning flyttat så finns plats för annat skapande. Ullberedningen gav fluffiga plädar och fyllde ett behov att arbeta taktilt, -vilket gör att sinnet mår bra.
I vårt nya hantverk är återvunna kläder huvudmaterialet. Vissa plagg av ull och många av annan kvalitet. Att skapa med omsorg av återvunna material och få utrycka konstnärlighet är ett fint sätt att få bjuda genuint hantverk.
Därutöver mår både kroppen och jorden gott!
På våra sociala medier kommer du att kunna följa processen från plagg till färdig produkt. Hoppas att du som nu följer oss på svensk ull också uppskattar att ta del av hållbart återbruk av fler material.
Tack för att du är med på resan!
Vi vill också inspirera till användning av svensk ull till dig som är miljömedveten och klimatsmart!
Är du producent av specifikt svensk ull och ullvaror, hör av dig till oss så skriver vi gärna om din verksamhet. Vi är väl införstådda med att det är mycket svårt att i Sverige ta vara på ullen och få hela produktionskedjan att stanna i Sverige. Hör av dig så samarbetar vi gärna så att du når ut med ditt arbete eller information.
Det anmärkningsvärda med svensk ull är att mycket av den slängs!
Svensk Ullberedning startades 2010. Den huvudsakliga uppgiften var beredning av ylleplädar. Ruggugglan är ett namn som uppkom då beredning också ibland kallas ruggning. 2016 såldes maskinerna för beredning till Väveriet i Bollnäs.
Om oss 2010 till 2016
– Så här ska det se ut! säger de. Stärkt av deras genuina intresse för verksamheten återgår jag till arbetet med hörselkåporna på. Kanske kan jag efter tre år som lärling titulera mig Kardmästare!
Kardmästare
Jag som driver svenskull.se heter Therése Marklund.
Jag har arbetat som textillärare i 10 år. Min drivkraft ville få utlopp inom slöjdens fantastiska områden textil, färg och form! Jag letade efter ett företag som fortfarande drevs i Sverige. Befann mig i mellansverige och lärde mig mycket om mekaniska vävstolar och andra maskiner som är nödvändiga för en textilindustri.
Möjligheten till förvärvning dök upp i Norrland. Morjärvs ullspinneri som lagt ner garntillverkningen utförde fortfarande beredning av plädar! En tjänst som efterfrågas och kräver en mindre mängd maskiner. Första kontakten med Jakob Jönsson, Morjärv togs i augusti 2010. Samma höst i november var renoverade maskiner från både Morjärv och Klippan i full gång i Skellefteå.
Hundratals meter ullvävnad strömmar in och ut ur lokalen varje vecka. Sverige har många som bemästrar vävningen som hantverk, vilket vi ska vara mycket stolta över! Jag är ödmjuk inför uppgiften att få avsluta den långa process som för vissa vävare startar vid klippning av fåret och slutligen efter garnspinning och vävning resulterar i en pläd.
Följ oss på facebook och inspireras att väva i ull eller att arbeta med återbruk.
En vacker höstdag flyttades maskinerna för gott från Morjärvs ullspinneri.