Designer

Inga-Lill WestmanInga-Lill Westman -Westmans textilateljé

 

Som en saga! Att få bjudas in i Westmans färgsprakande kök, efter att ha klivit över randiga plastmattor och förvånats över den unika hallen i grönt och rött. Kreativiteten går inte att ta miste om hemma hos Inga-Lill! Prover i ull och mohair blandas med skisser i vaxkrita. Tillslut har en första pläd blivit tillverkad i originalstorlek.

 

 

 

Om Inga-Lill och Westmans Textilateljé, ur dt:

Inga-Lill tog över rörelsen 1971. Verkstaden startade hon tillsammans med brodern Bruno och mamma Margit Westman i början på 1950-talet. Då i lokaler på Barbros gränd i Falun. Sex år senare flyttade verksamheten till den nybyggda verkstaden på Villavägen i Falun där den fortfarande finns kvar.

Brodern Brunos roll var främst att sköta trycktekniken, Inga-Lill utvecklade artiklar och produkter för de handtryckta textilerna, bland annat designade hon en egen kollektion kläder där hon använde ateljéns textilier. Inga-Lill tog även på sig ett flertal offentliga inredningsuppdrag. Firman hade ett antal sömmerskor och försäljare anställda. Metervarorna såldes bland annat på NK och Svenskt Tenn i Stockholm sålde produkter från ateljén. Mottot var att ge folkhemmet god vardagsdesign.

Systern Marianne Westman, som arbetade som formgivare på Röstrand ritade ett flertal av de mönster som textilateljén tryckte. Marianne skickade en skiss som Inga-Lill senare överförde till en mönsterschablon.

Hela tryckprocessen, från skiss till färdig produkt redovisas på ett fint sätt i Dalarnas museums utställning. I avdelningar presenteras ateljéns olika epoker där formsäkra mönster och hög kvalitet i utförande är genomgående.

Under 70-talet började Inga-Lill Westman arbeta med textila kollage och objekt i textil. Bland annat skapade hon en serie textila fönster med applikationer som bland annat visades i Japan.

Dalarnas museum har visat Westmans Textilateljé produktion tidigare, 1957 i en utställning om konsthantverk från Dalarna, 1967 då även med systern Marianne Westman och hennes produktion från Rörstrand. 1983 visades en separatutställning med Inga-Lill Westman ”Minnenas fönster”. (Cecilia Ekebjär, dt) Se bildspel från utställningen här.